beats by dre cheap

MOMO

"Bepo, čistač ulica, radio je svoj posao temeljito i sa uživanjem. Znao je da je njegov radpotreban. Kad bi meo ulicu činio je to polako i konstantno: kod svakog koraka jedno disanje, i kod svakog disanja jedan zamah metlom. Korak-disanje-zamah metlom... Ponekad bi malo zastao i razmišljao gledajući ispred sebe. Zatim bi nastavio korak-disanje-zamah metlom. Dok bi se Bepo tako pomicao i pred sobom posmatrao neočišćenu ulicu, a iza sebe očišćenu, dolazile bi mu često velike misli. Ali bile su to misli koje su se vrlo teško mogle drugima saopštiti. Nešto kao neki neodređeni miris kojeg se jedva još sječamoili kao neka boja o kojoj smo sanjali. Nakon posla sjedio bi Bepo kod djevojčice Momo i tumačio joj svoje velike misli. Ona ga je na poseban način slušala. Zato bi se njemu razvezao jezik i pronalazio bi prave riječi: "Vidiš Momo", govorio bi on, "to ti je ovako: ponekad imaš pred sobom vrlo dugu ulicu i misliš: strašno je duga, nemoguće ju je očistit, znaš tako misliš."Pogledao bi ćuteći preda se i nastavio: "I tada se počneš žuriti i žuriš sve više i više. A svaki put kad digneš pogled, vidiš da ulica pred tobom nije nimalo kraća. Počneš se još više napinjati pa te onda uhvati strah, i na kraju izgubiš dah i ne možeš dalje. A ulica je još uvijek tu. Tako se ne smije činiti."

Bepo bi kratko vrijeme razmišljao pa nastavljao:" Ne smije se nikada misliti na cijelu ulicu odjednom, razumješ li? Mora se misliti na slijedeći korak, na slijedeće disanje, na slijedeći zamah metlom. I uvijek iznova samo na slijedeći."

Ponovi bi zastao i razmislio prije nego što doda: "Takav rad donosi radost. To je jako važno. Tada se posao i uradi dobro. Tako treba biti."

Nakon duge stanke nastavio bi: "Odjednom vidiš da je cijela ulica očišćena-korak po korak. Uopšte ne znaš kako, a ne izgubiš dah."

I klimajući glavom, Bepo bi još rekao na kraju: TO JE JAKO VAŽNO! "

Michael Ende

CITAT
http://citat.blogger.ba
09/11/2012 13:04